Terug naar site

O JEE, RT!

O jee, de juf (of meester natuurlijk) adviseert RT of misschien twijfel je zelf of het iets voor jullie kind is. Je hebt er wel eens van gehoord, maar wat houdt het nou precies in?

Het is ook wel een onduidelijke benaming en tenzij je zelf in het onderwijs werkzaam bent is het er een die je niet veel tegenkomt. RT staat voor: remedial teaching, wat zoiets betekent als ‘herstellend leren’. Hoe ziet dat eruit bij Eline’s boom?

Ik help kinderen die vastlopen op één of meerdere vakgebieden op school. Op het rapport zie je bijvoorbeeld dat je kind nauwelijks vooruit is gegaan met lezen en ook thuis wordt het vaker een strijd. Logisch, iets waar we niet goed in zijn gaan we het liefst uit de weg. Daardoor belandt een kind soms in een negatieve spiraal (en vaak zijn ouders erbij). Je kind zal het dan waarschijnlijk ook totaal niet waarderen, dat jij hem naar zo’n ‘rare rt’er’ wil sturen.

Mijn eerste doel is dan ook dat jullie kind zich veilig voelt bij mij. Tijdens de eerste bijeenkomst met jullie kind beginnen we met een gesprekje en uit zo’n gezellig kletspraatje haal ik ondertussen natuurlijk al veel informatie. Na een glaasje ranja met een koekje begin ik indien nodig met het didactisch onderzoek, dat zijn testjes om erachter te komen wat het daadwerkelijke niveau is van jullie kind en op welke manier hij leert. Ik leg aan jullie kind uit dat deze testjes geen toetsen of beoordeling zijn. Nee, ze zijn bedoeld om mij te leren hoe ik hem het beste kan gaan helpen! Van daaruit wordt er een plan op maat opgesteld. De uitkomsten van het didactisch onderzoek zijn hierbij het startpunt, waardoor het kan voorkomen dat er andere stof wordt behandeld dan op dat moment in de klas. Ieder plan bij Eline’s boom is uniek en houdt zoveel mogelijk rekening met jùllie kind. Ik neem de tijd om jullie kind te zien en horen en zorg voor veel succeservaringen. Afwisseling en plezier zijn bij mij erg belangrijk. Zo giet ik regelmatig oefeningen in een spelvorm en sluiten we iedere sessie af met een leerzaam, maar vooral leuk spelletje als beloning.

En om nog even terug te komen op die “rare rt’er”. Zelf gebruik ik meestal de term specialist leren, maar nog veel liever ben ik gewoon: “Eline, die jou gaat helpen met leren”!

Mag jouw kind ook groeien bij Eline’s boom?