Terug naar site

MIJN KIND WIL NIET LEZEN!

Help, mijn kind wil niet lezen!

Als een kind moeite heeft met lezen is de kans groot dat hij of zij het ook niet zo heel leuk vindt. Of zeg maar gerust: super stom! En laat de opdracht van school nu net zijn meer met je kind te gaan lezen…

Grote kans dat zowel bij je kind als bij jou de frustraties dan hoog kunnen oplopen.

Jij voelt je een slechte vader of moeder, want: je weet ècht wel hoe belangrijk lezen is en toch lukt het niet, je weet niet hoe je het aan moet pakken, het loopt steeds uit op een ongezellige boel, wat denkt de juf van jou, die AVI moet toch omhoog, nu kan Pietje nooit naar de universiteit, etc!

En nog erger, jullie kind voelt zich dom en verzet zich steeds meer.

Hoe doorbreek je de deze neerwaartse spiraal? Helaas heb ook ik hier geen pasklaar antwoord op. Ieder kind is verschillend en wat voor het ene kind fantastisch werkt, vindt het andere kind drie keer niks. Zo is mijn oudste zoon een enorme boekenwurm die alles leest wat los en vast zit en komt de jongste meestal niet verder dan de Donald Duck. Wel hebben alle kinderen unaniem een hekel aan druk! Dus onze taak als ouder is om eerst de druk van het ‘moeten’ weg te halen en samen met je kind weer ontspannen en met vertrouwen naar het lezen te leren kijken. Hoe doe je dat?

Als eerste is het van belang om te weten waarom mensen lezen. Veel kinderen denken bij lezen vooral aan ‘zo snel mogelijk moeten kunnen lezen’, het zogenaamde ‘racelezen’, ‘AVI-niveaus’ en ‘woordrijtjes’. Helaas zien veel kinderen (en verdrietig genoeg soms zelfs ook scholen) deze middelen als doel. Echter, het voornaamste doel is informatie tot je kunnen nemen en begrijpen wat je leest. En natuurlijk ook kunnen genieten van een spannend, grappig of mooi boek. Want wat heb je nou aan supersnel woordrijtjes kunnen lezen?? We mogen nooit uit het oog verliezen dat de leestoetsen middelen zijn om de leesvaardigheid te testen, maar geen doel an sich zijn. Het doel is vloeiend kunnen lezen en dan het liefst met een beetje plezier. Woordrijtjes kunnen een middel zijn om mee te oefenen, maar het snel kunnen lezen ervan is dus nooit het uiteindelijke doel.

Ga dus thuis alsjeblieft geen woordrijtjes trainen! Het helpt de leesmotivatie vaak om zeep en je kind gaat er meestal ook niet veel beter van lezen. Laat de woordrijtjes op school, waar ze als het goed is, met een expliciete instructie worden aangeboden en geoefend om daarna altijd de transfer te kunnen maken naar betekenisvolle teksten. Okay, geen woordrijtjes dus, maar wat dan wel?

Lees onderstaande tips eens en kijk wat je met jouw kind zou kunnen proberen:

-Je kan natuurlijk altijd beginnen met voorlezen, ongeacht de leeftijd van je kind. Bijna alle kinderen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden, helemaal als dat betekent dat ze ’s avonds ietsje later mogen opblijven. Je creëert zo een fijne associatie rondom lezen. Dit zou je kunnen afbouwen naar eerst zelf vijf minuutjes voor te lezen en daarna je kind alleen nog een kwartiertje te laten lezen in bed (jippie, langer opblijven).

-Laat de oudere broer of zus eens een boekentip aan jouw kind geven, of een vriendje, juf/meester of ander rolmodel. Vaak nemen kinderen daar eerder iets van aan dan van jou.

-Onervaren of zwakke lezers lezen vaak liever serieboeken, zoals bijvoorbeeld ‘Leven van een loser’ of ‘De boomhut…’. Prima om hier mee te starten dus.

-Wat was jouw eigen favoriete jeugdboek? Misschien kun je je eigen kinderen daar ook warm voor maken. Zo verslond ik als kind Roald Dahl boeken en hebben mijn kinderen mijn oude boeken nu ook allemaal gelezen.
-Veel boeken zijn verfilmd. Laat je kind het boek lezen of lees voor en laat naderhand de film zien (ook even een momentje voor jezelf😉). Waren er verschillen of juist veel overeenkomsten?

Je kan ook eerst de film laten zien en daarna het boek lezen. Het boek is bijna altijd beter, dus dan eindig je met het toetje.

-Samen naar de bieb gaan in de stad! Nu kan het helaas even niet, maar als de maatregelen het weer toelaten raad ik je dit zeker aan. De bieb in Eindhoven is een hele fijne plek, waar vaak van alles te doen is. We maken er altijd iets gezelligs van. Boeken uitzoeken, lunchen in het biebcafé en vaak beginnen mijn kids dan al etend van hun tosti te lezen in de uitgezochte boeken.
-Voor pubers hebben ze veel leuke boeken op de afdeling 'young adults'. Kinderboeken zijn vaak al te saai en kinderachtig, maar volwassen boeken net te moeilijk of passen niet in hun belevingswereld.
-Soms vinden kinderen/pubers serieboeken wel leuk. Of boeken van een film die ze hebben gezien. Hier zijn de boeken van de 'Hungergames' verslonden!
-Nu de bibliotheken gesloten zijn kun je ook via de app ‘De ThuisBieb’ gratis e-books lezen, zelfs als je geen lid bent van de bibliotheek. Ook via onlinebibliotheek.nl zijn e-books en luisterboeken te krijgen.
-En via de link www.bibliotheekeindhoven.nl/tips-voor-thuisblijvers-jeugd echt veel goede tips wat je thuis allemaal met je kinderen kan doen. Kijk daar zeker even op!
-Laat je kinderen online of in de winkel een mooi boek uitzoeken voor deze weken. Laat het mooi inpakken, een cadeautje is altijd leuk toch? Bij 'De Boekenberg' in Eindhoven hebben ze een fantastische collectie en deskundig advies. En je steunt meteen de lokale middenstand in deze moeilijke tijd!

-Laat je kind/puber ter afwisseling eens een luisterboek luisteren.
-Waar houdt je kind van? Mijn jongste wil vooral graag snel rijk worden haha; het (kinderboek!) van Steve Jobs heeft heel veel indruk op hem gemaakt. (Echte aanrader dat boek, zo leuk!!)
-Het hoeven niet áltijd leesboeken te zijn! Denk ook eens aan tijdschriften, informatieboeken en stripboeken ter afwisseling! Er is zoveel moois en ook hier leren kinderen ontzettend veel van, in tegenstelling tot wat veel volwassen denken. Zie de link hieronder met 7 redenen waarom er niets mis is met strips (even doorscrollen naar de tips onderaan in het artikel):
https://www.heutinkvoorthuis.nl/.../7-redenen-om.../news/81/

-En als laatste: geef zelf het goede voorbeeld. Hoe moet je kind geloven dat lezen leuk is als hij jou nooit ziet lezen? Er bestaat zelfs een onderzoek dat aantoont dat een leerkracht die zelf een boek leest tijdens het vrij lezen in de klas meer effect heeft op het leesplezier en de leesvaardigheid van kinderen dan het laten uitvoeren van leesopdrachten of maken van boekverslagen. Dus verwen jezelf ook meteen met een leuk nieuw boek!!

Hopelijk zit er bruikbare tip voor jouw kind tussen, ik wens jullie veel leesplezier!