Terug naar site

VAKANTIELEZEN

Afgelopen schooljaar heeft je kind veel geoefend met lezen en natuurlijk wil je dat je kind dit niveau vasthoudt. Lezen is voor kinderen een vaardigheid die onderhouden moet worden, net als een sporter die actief moet blijven om zijn spierkracht te behouden. Kinderen die in de zomervakantie nauwelijks lezen kunnen dan ook in een zogenaamde ‘zomerdip’ belanden en soms zelfs één of twee AVI niveaus terugzakken. De meeste kinderen pakken dit na de vakantie gelukkig snel weer op. De zwakke lezers kost dit wat meer tijd. Door in de vakantie ook te blijven lezen voorkom je dit en blijft je kind op niveau. Zo blijft lezen ook ná de vakantie leuk!

Het advies is om dagelijks minimaal een kwartiertje (voor) te lezen. In mijn blog ‘Help mijn kind wil niet lezen’ vind je verschillende tips hoe je lastige lezertjes kunt motiveren.

Andere leestips voor de zomervakantie:

*Er zijn veel leuke vakantie-doe-boeken te koop met verhaaltjes en spelletjes.

*Gaan jullie naar het buitenland? Er bestaan ook vakantiegidsen speciaal voor kinderen. Lonely Planet (o.a. Barcelona, Azië, Parijs, Zuid-Amerika, op safari, Londen en Rome) en Kidskompas (Londen) bijvoorbeeld hebben reisgidsen met leuke uitjes en weetjes.

*Denk ook eens aan het lezen van folders, websites, menukaarten en informatiebordjes in de vakantie.

*Lezen hoeft natuurlijk niet altijd in een leesboek. Informatieboeken, stripboeken, moppenboeken, tijdschriften, kinderencyclopedieën...., de keuze is reuze!

*Geen overgewicht in de koffer? Via www.onlinebibliotheek.nl kan je kind gratis digitaal lezen via telefoon, tablet of laptop. Met een (gratis) lidmaatschap van de bieb moet je je eerst registreren bij de Online Bibliotheek. Hierna kun je de app downloaden en lekker gaan lezen!

*Voor dyslectische kinderen en kinderen die het ook wel eens lekker vinden om op de achterbank te zitten met oortjes in kunnen luisterboeken een fijne afwisseling zijn. Deze zijn o.a. gratis te vinden bij de Online Bibliotheek en op www.passendlezen.nl

*Ook kan het helpen in de vakantie een beloningssysteem op te zetten. Lekker ijsjes verdienen bijvoorbeeld of een uitstapje. Kies één van de beloningssystemen hieronder, print uit en lezen maar!

Lezen en racen:

Lees en kleur:

Leesbingo:

Op zoek naar de schat:

Vakantieboekenkast:

Fijne vakantie en heel veel leesplezier!!