Terug naar site

TIPS TEGEN DE ZOMERDIP

Nog even en je kind mag genieten van een lekker lange zomervakantie. Even niks moeten, geen huiswerk en geen school, zalig! Maar zes weken is voor kinderen een lange periode en dan kan het zomaar zijn dat bepaalde vaardigheden na zo'n lange schoolvrije tijd deels wegzakken. De meeste kinderen zijn eenmaal op school wel weer snel terug op niveau, maar als je kind al moeite had met een bepaald vakgebied kan dit wat langer duren. Dat is natuurlijk geen fijne en zekere start. Moet je kind dan heel veel oefenen of bergen huiswerk maken in de vakantie? Nee hoor! Ga dan ook zeker geen instructielessen geven of vooruit werken, vaak levert dat alleen maar frustratie op of blijkt jouw methode anders te zijn dan die van school. Maar een beetje onderhoud om bij te blijven kan zeker geen kwaad!

Hieronder tips per vakgebied om kennis en vaardigheden van je kind te onderhouden in de vakantie:

*Technisch lezen: zie voor tips mijn Blog 'Zomerlezen'

*Begrijpend lezen: Lekker veel lezen is één van de beste tips om beter te worden in begrijpend lezen. Daarnaast zijn er ook leuke gratis vakantieboeken van Nieuwsbegrip. De boeken niveau A zijn geschikt voor groep 5 en 6 en de boeken niveau B voor groep 7 en 8. Alleen nog even zelf uitprinten. https://www.nieuwsbegrip.nl/page/2880/de-nieuwsbegrip-vakantieboeken-zijn-er-weer . Leeskrakers van Schubi zijn een leuke manier om het logisch redeneren te oefenen en bevorderen. Heel goed (steeds opnieuw) lezen en kleuren en knippen of plakken tot alles op de juiste plaats staat. Stuur me even een mailtje voor 3 gratis leeskrakers.

*Spelling: Via de gratis app 'Beter Spellen' krijg je dagelijks een kleine test met zelf te kiezen categorieën en kun je een wedstrijdje doen tegen je vriendjes of familie. Op de website van Meester Klaas (www.meesterklaas.nl) kun je oefenen met spelling en zinsontleding. Zijn module 'werkwoordspelling: D of T' is nu tijdelijk helemaal gratis. Ook de gratis app 'Speldt' voor de wat oudere kinderen is geschikt om werkwoordspelling en veel gemaakte taalfouten te oefenen.

*Rekenen: Via de app 'Beter Rekenen' krijgt je kind iedere dag drie sommen op niveau, niet te vermoeiend dus, maar wel effectief. Leuk is dat je een (familie)groep aan kunt maken, zodat je er een wedstrijdje van kan maken. Maar denk ook eens aan het rekenen in alledaagse situaties. Duik samen met een lekker recept de keuken in en oefen spelenderwijs met inhouds-, gewichtsmaten en verhoudingen. Met een lekker baksel als beloning! Of reken samen de afstand naar de vakantiebestemming uit en oefen zo met lengtematen en schaal. Keersommen oefen je fijn op www.tafeldiploma.nl Leuke rekenspelletjes om aan te schaffen en met het hele gezin te spelen zijn o.a.: Regenwormen, Shut the box, Halli Galli, Mep, Make 'n break, Formula en Croc's outfit.

Sowieso ben ik een groot fan van spelletjes! Kinderen leren logisch redeneren, vooruit denken, omgaan met verlies, verbeteren hun concentratie en taakaanpak, oefenen spelenderwijs taal of rekenen en ervaren dat dit ook leuk kan zijn, maar vooral maak je samen veel plezier! De 'all-time-favourites' in mijn praktijk zijn: Speedcups, Quantik, Vlotte geesten, Dobble, Tik Tak Boem en Speed.

Fijne vakantie en veel leerplezier!